מהי הידרותרפיה?
הידרותרפיה – טיפול במים (הידרו=מים, תרפיה=טיפול) כוללת קבוצה של טכניקות טיפוליות המתבצעות בתוך המים ומנצלות את יתרונותיהם: אובדן תחושת המשקל, קלות בתנועה, מרחב רגוע ומערסל ועוד. ההידרותרפיה מאפשרת לטפל במגוון רחב מאוד של מקרים מאחר ויתרונות המים והשחרור ממגבלות הקרקע תורמים להעמקת הטיפול ולחיזוק השפעתו המשחררת, תוך מניעה של נזקים אפשריים. הטיפול במים משפר את טווחי התנועה של המפרקים השונים, מחזק את השרירים, מקל על הנשימה ותורם להרפייה ולהפגת מתחים. חוסר המשקל במים משפיע על תחושות פנימיות ומזרים אנרגיה חיובית שכולה פינוק והנאה.
השפעתם המרגיעה של המים ידועה מתקופות עתיקות וכבר היפוקרטס, הרופא היווני שחי במאה ה-5 לפנה"ס, השתמש במים חמים לטיפול גופני כולל.

הידרותרפיה מסייעת בשיפור נשימה וסיבולת לב ריאה * שיפור היציבה * שיפור המוטוריקה והקואורדינציה * שיפור המטבוליזם * הפחתת עייפות * הפחתת כאבים ומתחים גופניים * הפחתת מתח בשרירים ובמפרקים * שיפור איכות הנשימה והרגעתה * הזרמת אנרגיה * שיפור הגמישות בשרירים * שיפור טווחי התנועה במפרקים * הגברת זרימת דם לפריפריה * הקלה על בעיות גב * הפגת חרדות * התמצאות במרחב * שיפור המודעות הגופנית והדימוי העצמי * הנאה וכיף * שיפור איכות החיים

 

מהי הידרותרפיה שיקומית
הטיפול והשיקום במים מהווים בעשר השנים האחרונות חלק אינטגרלי מהרפואה המערבית השיקומית. ניתן למצוא מרכזי טיפול במים באגפי שיקום בבתי חולים, במרכזי נכים ובעמותות ציבוריות ופרטיות לספורט טיפולי בנכים. טכניקות השיקום במים מתאימות לנפגעי שיתוק-מוחין, לפגועי תאונות דרכים שסובלים מבעיות מוטוריות, לבעלי בעיות בנשימה וביציבה. לילדים נכים מעניקה השחייה השיקומית הזדמנות להשתתף בפעילות יחד עם ילדים רגילים ולשפר את בטחונם העצמי.
היתרון הגדול של המים כסביבה שיקומית הוא שהמים מתמקדים ביכולות ולא במגבלות. ההתנגדות לתנועה במים גדולה מההתנגדות ביבשה, תכונה המאפשרת כבר בשלב מוקדם של השיקום לחזק שרירים, לשפר יציבות להגדיל את הסיבולת באופן משמעותי. מטרות הטיפול במים הינם להחזיר את המטופל לתפקוד יומיומי מלא במהירות רבה יותר ובחלק מהמקרים למנוע או להפחית את החמרת המצב הקיים.
הטיפולים במים מתבצעים בבריכה מחוממת (טמפרטורת המים גבוהה במעט מזו של בריכה מחוממת רגילה), המציעה סביבה בטוחה ותומכת. בשל הפחתת העומס על מפרקי הגוף וחוליות עמוד השדרה וכתוצאה מהתנגדות המים ניתן לבצע בתוכם פעילות אירובית קלה ומהנה המניבה תוצאות חיוביות. הקשר האישי אל המטפל, והמעקב הקרוב אחר ההתקדמות, או לחילופין, אחר הקשיים, מסייע למטופל להתמיד ותומך בו בהתמודדות עם המשימה.

למי מומלץ שיקום במים?
מבוגרים וקשישים עם קשיי יציבה וחוסר שיווי משקל יכולים להיכנס למים ולתרגל בביטחה פעילות גופנית איכותית ומהנה.
מטופלים לאחר החלפת ירך, ניתוחי ברכיים או לאחר שברים ומצבים בהם אסורה נשיאת משקל ודריכה. כל אלה יכולים להתחיל טיפול במים מוקדם יותר מאשר ביבשה.
ילדים ומבוגרים עם חולשת שרירים, נכויות פיזיות, חולי פרקינסון, בריחת סידן וכד'.
עבור ילדים עם שיתוקים ונוקשות שרירים, השהייה במים החמים מהווה מקור שחרור והנאה וגורמת באופן פיזיולוגי להפחתת טונוס שרירי ולהורדת תחושת הכאב.
ילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז (ADHD), היפראקטיביות, בעיות יציבה,
שיתוק מוחין (Cp).

  • שיקום אורטופדי למבוגרים הסובלים מכאבי גב וצוואר, אנשים לאחר פריצת דיסק.
  • לחולים בטרשת נפוצה, אסטמה וקוצר נשימה, בריחת סידן (אוסטריאופרוזיס).
  • אנשים שחוו אירוע מוחי (CVA), פגיעות ראש (TBI),שיתוק מוחין ((CP.
  • לחולים במחלת פרקינסון ופיברומלגיה.
  • מטעמי בטיחות, כל מטופל בבריכה מחוממת מחויב באישור הרופא המטפל.

למי מומלץ להימנע מטיפולים במים?

  1. לבעלי פצעים פתוחים ומוגלתיים
  2. לחולים במחלות עור מידבקות
  3. לחולים במחלת לב חריפה
  4. לסובלים מאי שליטה על הסוגרים
  5. לסובלים מלחץ דם לא מאוזן
  6. לחולי אפילפסיה לא מבוקרת
  7. לחולי שחפת פעילה
  8. לסובלים מחום גבוה במיוחד
  9. לבעלי קיבולת ריאה פחות מ-1500 סמ"ק

מתי מומלץ לנקוט באמצעי זהירות בעת הטיפול במים?

  1. לבעלי רגישות לכימיקלים
  2. לחולים בסוכרת (מומלץ להחזיק תרופות וסוכרים על שפת הבריכה, למקרה הצורך)
  3. לבעלי פתח נשימה בגרון
  4. לבעלי הזנה דרך הקיבה
  5. לבעלי לחץ דם נמוך, בעיקר בעת היציאה מהמים
  6. לסובלים מסחרחורות ומנטייה להקאות

Open chat
דילוג לתוכן