מהי חרדת מים?
הידרופוביה היא פחד עז ולא הגיוני מפני מים (הידרו=מים, פוביה=פחד): פחד ממגע עם מים, חרדה עמוקה מטביעה, חוסר ביטחון קיצוני הקשור לכל שהייה במים. ההידרופוביה (כמו גם פוביות אחרות המתעוררות במקומות גבוהים, סגורים או דווקא פתוחים) באה לידי ביטוי בשורה של סימפטומים גופניים ונפשיים המאפיינים מצבי פאניקה וחרדה: קוצר נשימה, הזעה רעידות, שיתוק וכד'.

חרדות מים – ילדים
הידרופוביה של ילדים יכולה לנבוע מסיבות שונות:

  • חוויה מבעיתה של כמעט-טביעה בים או בבריכה בגיל צעיר, ללא "חוויה מתקנת" שבאה בעקבותיה, עלולה להותיר עקבות טראומטיים הבאים לידי ביטוי בחרדת-מים.
  • מדריך שחיה, אבא או דוד ש"זרק" את הילד למים וגרם לו לבהלה, לבליעת מים או לתחושת מחנק – חוויה שעלולה להשאיר עקבות שליליים לגבי התקרבות למים או לגבי קשר עם מדריך שחיה כלשהו.
  • חוויה של מחנק ממים בעת השהיה באמבטיה או בשעת חפיפת שיער בגיל צעיר עלולה להפוך לחרדה מתמשכת.
  • ילדים עם דימוי עצמי וחברתי נמוך, החסרים ביטחון באופן כללי, יפתחו לעיתים חרדות גם במים.
  • תופעה מיוחדת בתחום חרדת המים היא הפחד להכניס את הפנים למים. אלה ילדים שמוכנים להיכנס למים, אך לא לצלול בתוכם.
  • לעיתים חרדה גדולה של הורים דאגנים במיוחד ("אל תשחה לשם, זה מסוכן") עלולה להתבטא אצל ילדיהם בחרדה עמוקה ממים. גם הורים שבעצמם אינם שוחים, עלולים להעביר לילדיהם באופן לא-מודע פחד ממים.

DSCN2274
כיצד משחררים ילדים מחרדת המים?
ילדים הסובלים מחרדת מים מפתחים חששות רבים משיעורי שחיה ולכן חשוב להרגיע אותם מראש ולהבהיר להם שהמסגרת תומכת ונעימה. כך למשל, חשוב להבהיר לילד שאמא תוכל להיות לידו, המדריך לא ייקח אותו למים העמוקים אם הוא חושש, לא יאלצו אותו להכניס ראש למים או לבצע תרגילים שאינם נעימים לו. לא ייעשה דבר ללא הסכמתו. אם המדריך לא ימצא חן בעיני הילד, אפשר יהיה להחליפו במדריך אחר ובכל רגע שירצה להפסיק את לימודי השחיה – יוכל לעשות זאת. יש להבטיח לילד שלכל תחושת מצוקה יש מענה והקשבה.
את הילדים החוששים יש לרשום לשיעורים פרטיים, המיוחדים לטיפול בחרדת מים, ורק אחרי שהבעיה תבוא על פתרונה, להתחיל בשיעורי שחיה רגילים. בכל מקרה, אין לזרוק למים ילדים חוששים, שכן אירוע כזה עלול רק להחמיר את הבעיה.

המרכז לפעילויות במים של אילנה לם פיתח טכניקות מיוחדות לשחרור ילדים ובוגרים מחרדת מים. טכניקות אלה מופעלות אך ורק בשיעור פרטי, שבו מוצמד מדריך מיוחד המעניק לילד או למבוגר תמיכה צמודה לכל אורך הדרך. כלל ראשון בשיעורים אלה: מתן תחושה של קבלה ולגיטימציה לפחדים ולחששות.

יצירת קשר
הורים לילדים עם חרדות מים מתקשים, לעיתים, לשכנע את ילדם לבוא לביקור ראשוני בבריכה. במקרים כאלה מומלץ להורים ליצור קשר עם המרכז, ולהציג בפני אילנה את המקרה הספציפי של ילדם. בעקבות אינפורמציה זו תשוחח אילנה עצמה ישירות עם הילד ותנסה להרגיע את פחדיו. בשיעור הראשון מותר להורים לשהות לצד ילדם בבריכה.

ילדים שמתגברים על פחד ממים מתגברים ביתר קלות על פחדים נוספים כגון: פחד גבהים, רכיבה על אופנים, פחד מחושך וחשש ממסגרות חדשות. לאחר ש"חושלו" בשיעורי השחיה, ורכשו ביטחון בשחיה חופשית לאורך הבריכה ובקפיצות למים העמוקים – ירגישו שיפור בתחושתם הפנימית ובדימוי הגופני והחברתי שלהם.

לא כל ילד יכול להיות כדורסלן או כדורגלן
אבל עם הדרכה נכונה – כל ילד יכול להיות שחיין!

חרדת מים של מבוגרים
פוביה ממים יכולה להיווצר כתוצאה מטראומת ילדות, אך היא נמשכת לאורך חייו הבוגרים של האדם החרד. למרבה הצער לא ניתן לשחרר פחד ממים אצל פסיכולוג, בטיפול קליני, והמקום היחיד לטיפול בפחד זה הוא במים עצמם באמצעות "חוויה מתקנת" וניסיון חיובי שיבטל את החרדות.
מבוגרים הסובלים מפחד גבהים, פחד מנהיגה, קלסטרופוביה או פחד מטיסות, ישתחררו בקלות מאותם פחדים לאחר שהתגברו על פחד ממים.

מתי כדאי להירשם לשיעורים לשחרור מחרדת מים?

  • אתה בקרוב אבא ומעולם לא למדת לשחות – זה הזמן להכין את עצמך לבילוי מהנה ורגוע עם ילדיך בבריכה או בים, ולחסוך מהם את הטראומה שלך…
  • יצאתם לפנסיה? זה הזמן לטפל בבעיה קטנה שמעולם לא טופלה – בואו ללמוד לשחות ותיהנו מחוויה חדשה של חופש ותנועה!
  • התחילו לכם כאבי גב, כאבי פרקים וברכיים? אין מנוס – מומלץ לשחות!
  • הסתרתם סוד, התביישתם לספר לחברים? היום אין מה להסתיר, וניתן לטפל בכל פחד וחרדה. השתחררתם מפחד במים ונפרדתם מפחדים נוספים…

לעולם לא מאוחר! מומלץ לקחת שיעור התנסות ואבחון על מנת לקבל הערכה בכמה שיעורים מדובר.

תהליך הטיפול מחייב כמה שלבים:
שלב ראשון: היכרות אישית עם המדריך ובניית יחסי אמון הדדיים. אמון מלא במדריך הוא תנאי ראשוני להצלחת הטיפול. המדריך נמצא עם התלמיד במים במשך כל השיעור. מעניק תמיכה פיזית ורגשית לתלמיד ומאפשר לו לבטוח בנוכחותו ולחוש רגיעה יחסית.

שלב שני: תרגילים במים הרדודים והעמוקים וטכניקות להסתגלות למים ולהגברת תחושת הביטחון במים.

  • שימוש במצופים ובאביזרי עזר מקל על לימוד הדרגתי ותורם לחיזוק תחושת הביטחון במים.
  • היכרות עם גבולות הבריכה מבסס את תחושת המרחב של השוחה ומייצב את האוריינטציה שלו במים. תחושת גבול ברורה מעניקה ביטחון.
  • לימוד טכניקות של נשימה במים הוא תנאי יסודי לרכישת ביטחון, שכן, הפחד מאובדן נשימה או ממחנק ממים הוא אחד מהמרכיבים הראשוניים לפיתוח חרדות ממים.
  • התנסות בציפה על הבטן והגב, תוך מתן אפשרות רגועה לחווית הציפה עצמה.
  • טכניקות התקדמות במים בציפה על הבטן ועל הגב: בניית תחושת סיפוק מעצם ההתקדמות במים והשגת שליטה על המסלול ועל הכיוון.
  • מעברים מציפה על הבטן לציפה על הגב: בניית יכולת שליטה על שינויים בתנוחות הגוף וגמישות במצבי מעבר.

שלב שלישי: עצמאות במים, בניית תחושת הביטחון העצמי של התלמיד ביכולותיו. סדרת השיעורים לשחרור מחרדות-מים מספקת לתלמיד כלים להתמודדות בסיטואציות שונות במים, שנראו לו בעבר כמאיימות:

  • איך לשחות ולהשתלב עם אנשים נוספים בבריכה מבלי להיתקל בהם?
  • מה עושים כשנחנקים ובולעים מים?
  • איך מסתדרים במים העמוקים כשמתעייפים?
  • איך עומדים במים העמוקים כשהראש מחוץ למים, מבלי להתעייף או לשקוע?
  • איך שוחים על הגב ויודעים להתמצא במרחב?
  • איך מיישמים את מה שלמדנו בבריכה גם כששוחים בים?

 

נרשמתם לקורס שחייה! בשעה טובה!

אבל  … יש לכם קצת חששות ממים …. אתם חוששים בעמוקים …. 

אתם ראויים להערכה על ההחלטה האמיצה לבוא ללמוד לשחות! הגעתם לכאן  – כבר צעדתם צעד ראשון לשחרור… אנחנו מקבלים בברכה ובהבנה חששות ופחדים … אין מה להתבייש!

הנה כמה טיפים לדרך:

בבריכה תפגשו, להפתעתכם, אנשים עם חששות בדומה לשלכם… תגלו שפחד ממים הוא תופעה רווחת ולא רק בעיה פרטית שלכם… החששות יכולים להתעורר גם כתוצאה ממצבים לא צפויים, שאינכם יודעים איך להגיב להם, כמו: בליעת מים בטעות, גלים סוערים בים, התעייפות באמצע הבריכה, או אם קרה ומישהו דחף אתכם בטעות, השפריץ מים, חצה את מסלול השחייה שלכם או גיליתם, לפתע, שאינכם יכולים לעמוד במים העמוקים…

אל תשכחו… הפחד לא חולף בשיעור הראשון ולא בחמישי …. אבל בסוף הוא יעלם ,אל דאגה ….

אתם עשויים להמשיך ולחוות פחד מסוים מהשהייה במים במהלך 5 – 10 השיעורים הראשונים… חשוב שתדעו שאתם לא מתחילים את השיעור הבא מאותה נקודה שבה סיימתם את השיעור הקודם. כל שיעור חדש מתחיל בנסיגה קלה… בכל שיעור חדש תרגישו כאילו הפחד לא נעלם עדיין, ושוב תעבור כחצי שעה של תרגול עד שתחזור אליכם תחושת הביטחון שרכשתם בשיעורים הקודמים. אלה תחושות מוכרות והן צפויות לחלוף, אל תתנו לעצמכם להתאכזב מוקדם מידי…  גם אם זה נראה לכם דמיוני – הפחד יעלם כשתגיעו למצב של שחייה עצמאית של 20-30 בריכות…. זה יקרה… תנו לעצמכם חודש-חודשיים….

אתם עשויים לחוש בכאבי גב  בשיעורים הראשונים, שכן הגוף מכווץ עדיין בשל החשש, והמתח מצטבר בגב באופן לא רצוני…. תנו לזה לחלוף… עם השחרור ייעלמו הכאבים….

אנשים שסובלים גם מפחד גבהים, פחד ממעליות או מטיסות ומפחדים שונים שקשורים באיבוד שליטה יופתעו לגלות ששחרור מפחד-מים עשוי להשפיע לטובה גם על הפחדים האחרים…

קצב ההתקדמות שלכם יושפע מגורמים שונים: הידע הקודם שלכם בשחייה, תרגול עצמי לפני כל שיעור ואחריו, הזיכרון שנושא איתו גופכם משהייה במים בתקופת הילדות  ('זיכרון גופני' או 'זיכרון תנועתי' נשאר בגוף וחוזר אוטומטית, כמו רכיבה על אופניים)… האמון  שלכם במורה ויכולתכם להתמסר…. היו סלחניים ואמפאטיים לעצמכם גם כשלא מצליח לכם…. ישנם שיעורים מוצלחים פחות ושיעורים נפלאים… אנחנו משתדלים ולעיתים מתעקשים להתעכב בשלב שבו אתם מתקשים….

בכי ,צחוק, כעס, ייאוש ועצב  רגשות שילוו  אתכם לאורך כל התהליך – הרגישו נוח לפרוק הכל בשיעור וגם  להתקשר אל אילנה לם בכל שעה במידה ותזדקקו לתמיכה וחיזוקים .

האמינו במדריכים שלכם !

כל מדריכי הצוות הוכשרו בשיטת לם לשחרור מחרדת מים – שיטה שהופעלה בהצלחה על אלפי אנשים ששוחים היום חופשי בבריכה…

 המדריך ישהה לידכם במים במשך כל זמן השיעור! הוא יעניק לכם תמיכה פיזית ורגשית ויאפשר לכם לבטוח בנוכחותו ולחוש רגיעה יחסית. אמון מלא במדריך הוא תנאי ראשוני ללמידה מוצלחת! 

אנחנו מאמינים בחיוביות ובאופטימיות ככלי רגשי ראשון במעלה ללימוד שחייה…

אספנו כמה ביטויים שכדאי לשכוח… הם מתחלקים ל"ביטויי-לא": "לא יכול", "קשה לי", "לא מסוגל",

ו"ביטויי אבל": "אבל מה יהיה בעמוקים?"," אבל מה יהיה כשהמורה לא לידי?" "אבל  מה יהיה כשאוריד את המצופים?"

אל תגידו "לא יכול" או "אבל"… אנחנו בחרנו בשפה חיובית: "אני אנסה", "אני אשתדל", "כל הכבוד לי" , "איזה יופי, התקדמתי"…

שלבי הלימוד

תהליך השחרור מפחד-מים מורכב מכמה סוגים של תרגילים: תרגול והתנסות חיובית בתחושת המים ובשהייה בהם עד לרכישת ביטחון; תרגול בהשגת עצמאות ולימוד טכניקות של שחיית-בטן ושחיית-גב; תרגול מעברים  מציפה על הגב לציפה על הבטן, לרכישת שליטה במצבי הגוף השונים במים.

חשוב לזכור ששהייה  במים רדודים אינה תורמת לשיפור הביטחון במים העמוקים… בדיוק להפך: תחושת הביטחון במים נרכשת דווקא במים העמוקים, כשהגוף מתמסר לשהייה המלאה במים ולתחושת הציפה הקלה…. ככל שתשהו יותר במים העמוקים תרגישו יותר בטוחים ורגועים ברדודים… בהדרגה תחושו שאתם בונים לעצמכם תחושת עצמאות במים…

הנחיות מעשיות

הגיעו חצי שעה לפני השיעור כדי לתת לעצמכם זמן התאקלמות…

תרגול של חצי שעה לפני השיעור וחצי שעה  אחריו  שווה ערך לשני שיעורי שחייה עם מדריך!

ככל שתתאמן על מה שלמדנו לפני ואחרי כל שיעור, תכיר יותר את הפחדים שלך, ותגלה על מה כבר התגברת, ומה עדיין דורש תשומת לב בשיעור!

15  שיעורי שחיה הם בסך הכל רק  10 שעות מים כדי ללמוד טכניקה ולקבל ביטחון, אך ידרשו לכם יותר מ 10 שעות  להפנמת הביטחון המלא והשוטף.. השתדלו לתרגל באופן עצמאי ולצבור לעצמכם הרבה שעות מים!

השתדלו להימנע מויכוחים עם המדריך, הורידו התנגדויות והתמסרו להוראות – המדריך שלכם מומחה בשיטת לם לשחרור מפחדי מים והוא בא לקדם אתכם…  הוא יזהה יחד אתכם את קצב ההתקדמות הנכון לכם…

אנחנו ממליצים לגוון את מיקום התירגול בבריכה, לשחות בבריכות שונות ואף להחליף מדריך מידי פעם –  אל תתרגלו לתרגיל מסוים, למדריך מסוים,  או לבריכה מסוימת  – התרגלו למים!

חפשו בריכה נוספת באיזור מגוריכם ותרגלו לבד, בנוסף לשיעורים…

ידעו את המדריך אם אתם חשים בקושי מסוים בתירגול –  שהייה במים עמוקים, החזקת המצוף בין הרגליים, שחייה בבריכה שונה, שחייה באמצע הבריכה, העובדה שהמדריך נמצא מחוץ למים ולא צמוד אליכם, או כל בעיה אחרת שמשרה עליכם אי-נוחות או חרדה.

זיכרו – תהליך לימוד שחייה, במיוחד לאלה החוששים ממים, הוא מסע רגשי לא פשוט, שיש בו עליות ומורדות, הצלחות ונסיגות… הזמן המשמעותי ביותר בתהליך הוא "זמן ההטמעה" – הן של הגוף והן של הרגש… קבלו את התהליך בהבנה ובאהבה… אנחנו נהייה אתכם בכל שלב !

בהצלחה

אילנה לם וצוות המרכז

.


Open chat
דילוג לתוכן